Uručen ugovor za projekt ZadarZaDar – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 30. studenog održana je svečanost predstavljanja projekata i uručivanja ugovora.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja 30. studenog održana je svečanost predstavljanja projekata i uručivanja ugovora za pozive Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini i Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja, financirane iz Europskoga socijalnog fonda, Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Riječ je o projektima ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna, koji će se provoditi u sljedeće dvije do tri godine s ciljem unaprjeđenja općeg dijela obrazovanja u području identifikacije i poboljšanja rada s potencijalno darovitim učenicima te unaprjeđenja različitih vrsta pismenosti kao temelja za cjeloživotno učenje.

Tom prilikom državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Branka Ramljak istaknula je kako će u sklopu 11 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna iz Poziva Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini, koji se već provode od lipnja ove godine, bit obuhvaćeno više od dvije tisuće učenika te da procjenjuju da je, nakon inicijalnih testiranja, više od tisuću potencijalno darovitih učenika uključeno u posebne projektne aktivnosti. Više od tisuću učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u 63 osnovne i 26 srednjih škola ima priliku usavršiti svoje znanje i vještine u radu s darovitima.

U sklopu ovog Poziva financirat će se projekt „ZadarZaDar – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika”, vrijedan 973.127,32 kn, a koji će se provoditi na području Zadarske županije. Nositelj projekta je Osnovna škola Bartula Kašića, a partneri su Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje u Zadru, Osnovna škola Zadarski otoci Zadar, Osnovna škola Kruno Krstić, Osnovna škola Sv. Filip i Jakov. Svrha projekta je ojačati kapacitete škola za uspostavu sustava koji će omogućiti: uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika te primjenu doživljajne pedagogije i druge oblike razvoja darovitih učenika u predmetima biologije, kemije, fizike i geografije, a kroz primjere razvoja turizma uz očuvanje prirodne i kulturne baštine. Kroz projekt će se također razviti i Online centar Zadar za darovite.

Izvor: www.esf.hr