Pokreće se reforma strukovnog obrazovanja s milijardu kuna iz EU fondova

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obavijestila je javnost da se pokreće reforma strukovnog obrazovanja s milijardu kuna iz EU fondova.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak ispred Banskih dvora da će Izmjene i dopune Zakona o strukovnom obrazovanju, koje Vlada danas upućuje u saborsku proceduru, omogućiti reformu strukovnog obrazovanja za koju je osigurano milijardu kuna iz europskih fondova.

Najvažnijim elementom u Zakonu smatra osnivanje regionalnih Centara kompetentnosti za strukovno obrazovanje i osposobljavanje koji će se osnivati diljem Hrvatske i predstavljati vezu između sustava obrazovanja i svijeta rada te dodala kako u tom smislu očekuje kvalitetne prijedloge županija.

„Strukovno obrazovanje bilo je zapušteno godinama, da ne kažem desetljećima. U sustavu strukovnog obrazovanja imamo 71 posto svih srednjoškolaca, a imamo škole koje su zapuštene, koje nemaju kadra, koje imaju zastarjele kurikulume koji ne odgovaraju potrebama tržišta rada. Ovih milijardu kuna iz europskih fondova omogućava da konačno reformiramo strukovno obrazovanje”, rekla je Divjak novinarima ispred vlade.

Preuzeto sa: Hina

www.mzo.hr